Elavtal med fast elpris

Med ett fast elpris behöver du inte oroa dig för prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Vi har sammanställt de viktigaste för- och nackdelarna med att välja fast elpris.

Så fungerar fast elpris

Elavtal med fast elpris är den näst populäraste avtalsformen i Sverige efter rörligt elpris. Med ett fast elpris betalar du samma elpris per kWh under hela avtalstiden, oavsett vad som händer på elbörsen Nord Pool.

Vanliga bindningstider för fast elpris är 12, 24 och 36 månader.

Fördelarna

Den främsta fördelen med fast elpris är att man är säkrad mot eventuella prisuppgångar på Nord Pool. Inköpspriset på Nord Pool, det så kallade spotpriset, kan under vissa perioder gå upp till cirka 50 – 70 öre/kWh i genomsnitt under en månad. Hittills under 2021 har det varit rekordhöga spotpriser. Exempelvis var det genomsnittliga priset under september 2021 92 öre/kWh i elområde SE3 (Stockholm).

Avtalsformen fast elpris är populärt bland elkonsumenter som vill veta vad elen kommer kosta i förväg och som inte kan hantera en oväntad utgift om spotpriset går upp.

Nackdelarna

Den främsta nackdelen med fast elpris är att man får ett högre elpris, åtminstone sett över en längre tid. Detta fastställde Energimarknadsinspektionen i en undersökning där man analyserade rörligt elpris mot fast elpris under perioden 2004 – 2017. 

Om du prioriterar lägsta möjliga elpris över tid är det därmed bättre att välja ett elavtal med rörligt elpris.

Om du väljer rörligt elpris är det även möjligt att välja till timmes-mätning, vilket innebär att du följer spotpriserna ner på timmes-nivå. Du har därmed möjligheten att anpassa din elanvändning baserat på aktuella spotpriser för att spara pengar, exempelvis genom att ladda elbilen på natten då spotpriset är lägre än på dagen.

Slutsats

Fast elpris passar dig som vill veta vad elen kommer kosta under en överskådlig framtid och som inte har något intresse att anpassa elanvändningen under dygnet baserat på spotpriserna. Tänk dock på att du behöver betala för denna trygghet och att denna avtalsform är dyrare än rörligt elpris sett över en längre tid. 

Fast elpris hos Fortum

Om du är intresserad av att binda elpriset rekommenderas elbolaget Fortum. Fortum erbjuder elavtal med fast elpris under 12 alternativt 36 månader.

Just nu behöver nya kunder inte betala någon månadsavgift under det första året. Nya kunder sparar därmed 420 kr, då månadsavgiften normalt sätt är 35 kr.

Besök Fortums hemsida för att ta del av erbjudandet och se vad det kostar att binda elpriset i ditt elområde.

Vanliga frågor

Vad är den främsta nackdelen med fast elpris?

Den främsta nackdelen är att fast elpris är dyrare än rörligt elpris, åtminstone sett över en längre tid. Observera dock att det kan vara mer förmånligt att välja fast elpris under vissa perioder.

Vad är den främsta fördelen med fast elpris?

Den främsta fördelen är att man inte blir påverkad av eventuella prisuppgångar på elbörsen Nord Pool och att man får samma pris per kWh under hela avtalstiden.

Är fast elpris den billigaste avtalsformen?

Nej, sett över en längre tid är rörligt elpris den billigaste avtalsformen.