Elavtal med fast elpris

Med ett fast elpris behöver du inte oroa dig för prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Vi har sammanställt de viktigaste för- och nackdelarna med att välja fast elpris.

Så fungerar fast elpris

Elavtal med fast elpris är den näst populäraste avtalsformen i Sverige efter rörligt elpris. Med ett fast elpris betalar du samma elpris per kWh under hela avtalstiden, oavsett vad som händer på elbörsen Nord Pool.

Vanliga bindningstider för fast elpris är 12, 24 och 36 månader.

Fördelarna

Den främsta fördelen med fast elpris är att man är säkrad mot eventuella prisuppgångar på Nord Pool. Inköpspriset på Nord Pool, det så kallade spotpriset, kan under vissa perioder gå upp till cirka 50 – 70 öre/kWh i genomsnitt under en månad. Hittills under 2021 har det varit rekordhöga spotpriser. Exempelvis var det genomsnittliga priset under september 2021 92 öre/kWh i elområde SE3 (Stockholm).

Avtalsformen fast elpris är populärt bland elkonsumenter som vill veta vad elen kommer kosta i förväg och som inte kan hantera en oväntad utgift om spotpriset går upp.

Nackdelarna

Den främsta nackdelen med att binda elpriset är att man oftast får ett högre elpris, åtminstone sett över en längre tidsperiod på flera år. Detta fastställde Energimarknadsinspektionen i en undersökning där man analyserade rörligt elpris mot fast elpris under perioden 2004 – 2017. 

Om du prioriterar lägsta möjliga elpris över tid är det därmed bättre att välja ett elavtal med rörligt elpris.

Om du väljer rörligt elpris är det även möjligt att välja till timmes-mätning, vilket innebär att du följer spotpriserna ner på timmes-nivå. Du har därmed möjligheten att anpassa din elanvändning baserat på aktuella spotpriser för att spara pengar, exempelvis genom att ladda elbilen på natten då spotpriset är lägre än på dagen.

Slutsats

Fast elpris passar dig som vill veta vad elen kommer kosta under en överskådlig framtid och som inte har något intresse att anpassa elanvändningen under dygnet baserat på spotpriserna. Tänk dock på att du behöver betala för denna trygghet och att denna avtalsform är dyrare än rörligt elpris sett över en längre tid. 

Tips: Fast elpris hos Fortum med nykundsrabatt 

Just nu är det få elbolag som erbjuder möjligheten att välja fast elpris, på grund av de oroligheter som varit på elmarknaden under det senaste ett till två åren. Däremot erbjuder Fortum privatkunder möjligheten att binda elpriset under 12 respektive 36 månader. Som ny kund behöver du inte betala någon månadsavgift första året, vilket innebär en besparing på 470 kr.

Vanliga frågor

Vad är den främsta nackdelen med fast elpris?

Den främsta nackdelen är att fast elpris är dyrare än rörligt elpris, åtminstone sett över en längre tid. Observera dock att det kan vara mer förmånligt att välja fast elpris under vissa perioder.

Vad är den främsta fördelen med fast elpris?

Den främsta fördelen är att man inte blir påverkad av eventuella prisuppgångar på elbörsen Nord Pool och att man får samma pris per kWh under hela avtalstiden.

Är fast elpris den billigaste avtalsformen?

Nej, sett över en längre tid är rörligt elpris den billigaste avtalsformen.