Billig el

Elbolag som erbjuder billig el med kampanjspris – juni 2022

Avtalsformen som ger billigast el

Den populäraste avtalsformen i Sverige är elavtal med rörligt elpris. Denna avtalsform har också visat sig ge lägst elpris över tid, jämfört mot elavtal med fast elpris. 

Om du prioriterar chansen att få köpa el så billigt som möjligt bör du därmed undvika att binda elpriset. Observera dock att det finns tillfällen då det varit lönsamt att binda elpriset, däremot har elavtal med rörligt elpris visat sig ge ett billigare elpris sett över en längre tid.

Spotprisets påverkan 

Med ett rörligt elavtal kommer ditt elpris variera baserat på prisutvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool. Spotpriset för innevarande dygn bestäms dagen innan omkring kl. 13:00. Varje timme har ett specifikt spotpris och spotpriset är i regel betydligt lägre under natten på grund av lägre efterfrågan. 

Under 2021 var det genomsnittliga spotpriset följande i Sveriges fyra elområden:

  • SE1 (Luleå): 43,2 öre/kWh.
  • SE2 (Umeå): 43,3 öre/kWh.
  • SE3 (Stockholm): 67,0 öre/kWh.
  • SE4 (Malmö): 81,7 öre/kWh.

Tänk på att dessa inköpspriser är exklusive moms. 

Elbolagens påslag och avgifter

Förutom inköpspriset tar elbolagen ut tillkommande avgifter. Avgifterna ersätter elbolagen för att hantera inköpen av el på Nord Pool. De två vanligaste avgifterna är en fast månadsavgift samt ett rörligt påslag per använd kWh. Månadsavgiften är vanligtvis cirka 40 – 70 kr och det rörliga påslaget är vanligtvis cirka 4 – 8 öre/kWh inklusive elcertifikat.

Elbolag med kampanjspriser till privatkunder

Ett smart sätt att kunna köpa billig el under 12 månader är att använda nykundsrabatterna som vissa elbolag erbjuder. Dessa rabatter kan ofta innebära en besparing på cirka 400 – 600 kr under det första året som kund.

Vi har hittat tre populära elbolag som erbjuder någon form av rabatt till nya kunder. Dessa är Greenely, Fortum och Telge Energi. Observera att rabatterna enbart gäller för elavtal med rörligt elpris.

Greenely

Elbolaget Greenely erbjuder en rabatt på 414 kr, eftersom nya kunder inte behöver betala någon månadsavgift under sex månader. För att ta del av erbjudandet måste du uppge rabattkoden ”6moff”. 

Kunder hos Greenely får tillgång till Greenelys populära App som gör det enkelt att få kontroll och översikt över sin elanvändning. Appen visar även aktuella spotpriser på elbörsen Nord Pool. Eftersom elavtalet är timmes-mätt har du möjligheten att anpassa din elanvändning baserat på spotpriserna för att sänka dina elkostnader. 

Greenely är ett populärt alternativ bland elkonsumenter som har elbil. Anledningen är att Greenely har utvecklat en funktion för smart elbilsladdning i Apppen. Funktionen innebär att din elbil laddas baserat på spotpriserna på Nord Pool. 

Fortum

Elbolaget Fortum är ett av Sveriges största när det kommer till antalet elhandelskunder. Hos Fortum behöver privatkunder just nu inte betala någon månadsavgift under 12 månader, vilket innebär en total besparing på 420 kr.

Telge Energi

Elbolaget Telge Energi bjuder också på den fasta månadsavgiften under det första året som kund. Hos Telge Energi är denna rabatt värd 588 kr, eftersom månadsavgiften normalt sätt är 49 kr.

Tele Energi säljer enbart el märkt med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Telge Energi är även certifierade både enlig Trygg kundkontakt och Schysst elhandel. 

Vanliga frågor

Hur får jag det billigaste elpriset?

Teckna ett elavtal hos ett elbolag som bjuder på månadsavgiften under 12 månader för att spara cirka 400 – 600 kr. Vi rekommenderar även att du väljer ett elavtal med rörligt elpris, då denna avtalsform har visat sig ge billigast elpris över tid.

Vad kostar billig el?

Eftersom inköpspriset på el, det så kallade spotpriset, varierar dagligen på elbörsen Nord Pool är det svårt att definiera ett billigt elpris över tid. Spotpriset på el skiljer sig även mellan Sveriges fyra elområden. Under 2021 var exempelvis det genomsnittliga spotpriset 67 öre/kWh i elområde SE3 (Stockholm).

Eftersom det inte är möjligt att påverka spotprisets utveckling bör man som elkonsument istället fokusera på elbolagets avgifter. De flesta elbolag tar ut två olika typer av avgifter, dels en fast månadsavgift och dels en rörlig avgifter per använd kWh. Den rörliga avgiften benämns ofta som ett ”påslag”.

Hur kan jag köpa billig el?

Använd elbolagens rabatter till nya kunder för chansen att få köpa el riktigt billigt under en inledande period. En vanlig rabatt är att man inte behöver betala någon fast månadsavgift under 12 månader, vilket innebär en besparing på cirka 400 – 600 kr.